Allereerst de Tiramisù: En dan wel zoals hij dus klaargemaakt wordt in Italië. Je kunt 'm zowel vers, als ontdooid, als semi-freddo (half bevroren) eten. Zelf gooi ik 'm in de vriezer, laat hem langzaam ontdooien in de
Nodig voor 6 personen:
- 500 gram mascarpone (koelvak, à 250 gram per bakje als het kan, merk Galbani)
- 6 kakelverse eieren
- 7 eetlepels suiker
- een diep bord vol zeer sterke koffie (espresso)
- cacao-poeder
- 2 grote pakken savoiardi of lange vingers
- snufje zout
- een grote (oven)schaal
- theezeefje
Bereiding:
Eieren splitsen in twee grote schalen. Eerst de eiwitten zeer stijf kloppen met een snufje zout in een onvette kom (van tevoren uitpoetsen met een doekje met citroen of azijn)
De eigelen met de suiker sufkloppen totdat de crème wit wordt. Het eigeelmengsel goed mengen met de mascarpone. Voorzichtig het opgeklopte eiwit door het eigeel/mascarpone-mengsel scheppen (van onder naar boven zodat het eiwit niet neerslaat)
Nu de lange vingers snel met de niet-suikerkant door de koffie halen, en met de suikerkant naar boven in de schaal leggen. De hele bodem bedekken. Dan een laagje van het mengsel er op scheppen. Afwerken met een dun laagje gezeefde cacao. Opnieuw een laag in koffie gedrenkte lange vingers, mascarpone-mengsel en een laagje cacao. Doorgaan tot de schaal minstens 3 lagen heeft. Laatste laagje is cacao. De schaal afdekken met folie en het boeltje in de koelkast of vriezer zetten. Voor iedereen die nu griezelt, ja, de eieren worden dus rauw gegeten. (Vandaar de Kakelverse Eieren)
En dan het recept voor Arancini Siciliani: Stiefmama 2 was Siciliaanse, dus ook hier, een authentiek recept. Alhoewel...niet heulemaals. De "echte" arancini worden gemaakt met ragù (bolognaise saus) maar omdat ik aan die saus een heel blogje zou kunnen wijden, geef ik het recept voor "De-met-Kaas-Versie":
Ingrediënten voor 6 personen:
- 500 gram rijst (ik maak mijn eigen mix van half arborio, half roma) maar risotto rijst is ook goed.
- 1 zakje saffraan
- 30 gram roomboter
- 100/150 gram geraspte kaas (Pecorino, Parmezaanse of Grana Padano)
- 3 eieren
- 200 gr. mozzarella in blokjes
- sterke bouillon (ik gebruik kippenbouillon)
- peper/zout naar smaak
- paneermeel
- bloem
- olie om te frituren in diepe pan
Bereiding:
De rijst in de bouillon koken en niet laten doorkoken. Dus voor degenen die er bekent mee zijn: laten droogkoken (laatste 10 minuten van vuur, eigen vocht laten opnemen) Even laten afkoelen. 1 Ei, de roomboter, de geraspte kaas en het zakje saffraan door de rijst mengen. Proeven, en evt. peper en zout toevoegen. 3 Diepe borden klaarzetten met: 1 met bloem, 1 met 2 geklopte eieren, snufje zout, 1 met paneermeel. Van het rijst-mengsel balletjes draaien ter grootte van een klein formaat nasi-bal. Kuiltje erin drukken en een stukje mozzarella erin doen. Balletje weer dicht draaien en een peer-vorm geven. Door de bloem rollen, vervolgens door de geklopte eieren halen, daarna door het paneermeel rollen. Olie verwarmen tot ca. 180 graden en de ballen goudbruin frituren. Ze worden meestal warm/lauw gegeten als tussendoortje rond een uur of 4/5.....
De foto's zijn van het www afgeplukt, want ik had niet alle ingrediënten in huis alles klaar te maken....
En dan is het mijn beurt.....En ik tik Henriëtte, want ik weet uit ervaring wat een zalige cakes zij kan creëren!!!! En daar heb ik alles mee gezegd!! En ook Kniepertie krijgt een klopje op haar schouders, want daar zie ik ook regelmatig recepten voorbij komen waarbij mijn speekselklieren van op hol slaan.
Jummie jummie, dat klinkt allemaal heerlijk :-)
BeantwoordenVerwijderenDie Tiramisu lijkt me heerlijk. Ik mis alleen de drank. Ik meng de espresso altijd met Amaretto (een flinke sloot ook ;))
BeantwoordenVerwijderenEn voor de beginners onder ons: dat cacaopoeder doe je in een zeef en strooi je zo over je tiramisu, niet zonder zeef gaan doen, want dan krijg je van die gore, bittere klonten.
*SLURP*....éigenlijk hoefde je er maar 1, maar omdat IK weer eens niet kon kiezen, heb ik er twee gedaan, maar laat ze gerust staan!!!!:D
BeantwoordenVerwijderenIk ga ze eens van dichtbij bekijken...BEKIJKEN...ben aan het lijnen he ;)
Liefs
wij zijn op dieet toch?
BeantwoordenVerwijderenDit ziet er allemaal zooo lekker uit.
BeantwoordenVerwijderenIk ga je recepten zeker proberen.
Groetjes Katja
Die tiramisu ga ik zeker eens uitproberen, van dat Siciliaanse recept vind ik dan weer zo jammer dat er kaas in zit (lust ik dus echt niet!) Die sla ik dan maar over.
BeantwoordenVerwijderenHeerlijke recepten , ik las net iets over amaretto. Weet je wat ook lekker is bitterkoekjes weken in de amaretto en dan door de griesmeelpudding. Je moet wel even je vingers daarna tellen als het op is .
BeantwoordenVerwijderenZiet er beter uit dan die mona toetjes.
BeantwoordenVerwijderenMmmmmm...
Groetjes, Margot
Oh die Tiramisù heerlijk.....
BeantwoordenVerwijderengroetjes Lia
Ik roep het hier maar vast: ik kan niet koken!!!
BeantwoordenVerwijderenik ben de grootste egoist ooit: ik kan niet koken.....ik kopieer schaamteloos je recepten en heb niks in de aanbieding om het goed te maken....
BeantwoordenVerwijderenKlinkt geweldig. Vind het ook heerlijk, mits het zelfgemaakt is.
BeantwoordenVerwijderenHeb ook altijd als ik iets uitleg... naar smaak dit, naar eigen inzicht dat... Ruiken en proeven is de beste manier om lekker eten te maken!
Die rijstdingen klinken ook interessant, ga het zeker onthouden en ook eens maken. Nom! (denk ik)
Het water loopt me in de mond van die Tiramisù... maar moest daar niet ook amaretto bij (ik houd van drank dus vandaar haha)..
BeantwoordenVerwijderenDus de deal is dat jij de toetjes maakt als we bij Floor gaan eten??
Ik dacht dat ik de Italiaanse keuken wel kende, maar van Arancini Siciliani had ik nog nooit gehoord. Bedankt voor het recept.
BeantwoordenVerwijderen